Σεμινάρια, επιμορφώσεις, ημερίδες, δράσεις 2012-2013

18 Ιουνίου 2013

Σεμινάριο: «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Μειονοτικά Σχολεία της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης: Δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων και υποστηρικτικές δομές».

Πραγματοποιήθηκε για 66 εκπαιδευτικούς μειονοτικών σχολείων του Ν. Ξάνθης στις εγκαταστάσεις  του ΚΠΕ και στη λίμνη Βιστωνίδα.

Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Μειονοτικά Σχολεία για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα τους βιοτόπους της περιοχής και για το πλαίσιο συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν με το ΚΠΕ Βιστωνίδας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με το εποπτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους ενώ αποκτήσαν βιωματική εμπειρία στις δραστηριότητες πεδίου ώστε να ενθαρρυνθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε.

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός της ημερίδας έγινε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης.

5 Ιουνίου 2013

Δράση:  «Παρουσίαση μαθητικών ταινιών animation με θέμα το περιβάλλον»,

Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης παρουσιάστηκαν ταινίες animation με θέμα το περιβάλλον στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Τις ταινίες ετοίμασαν παιδιά με τους  εκπαιδευτικούς τριάντα σχολείων. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είχαν παρακολουθήσει το διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΠΕ Βιστωνίδας στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2012. Στόχοι της δράσης είναι η προώθηση και η εφαρμογή της τέχνης του animation στην εκπαιδευτική διαδικασία και ειδικότερα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, η δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών καθώς και η καθιέρωση δικτύου εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν την τέχνη του animation στην τάξη τους. Μερικές από τις ταινίες μπορείτε να δείτε εδώ: φωνές, ελάτε να μεγαλώσουμε την παρέα μας, γουέστερν, πέρασε ο καιρός.

19 Ιανουαρίου, στις 16 Φεβρουαρίου και στις 9, 16 Μαρτίου 2013.

  Ημερίδες: «Η βιοποικιλότητα των Οικοσυστημάτων της Θράκης»

Η δράση απευθύνεται σε νέους που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία σε Μονάδες του Δ΄Σ.Σ. (Δ΄ Σώματος Στρατού). Η διάρκεια κάθε ημερίδας υπολογίζεται στις πέντε ώρες. Στα πλαίσια αυτής της Δράσης υλοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις Ημερίδες και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 180 άτομα.

 

Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία στους στρατεύσιμους να ανιχνεύσουν την υπέροχη φύση της Θράκης, να γνωρίσουν ορισμένες οικοπεριηγητικές διαδρομές και να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.

  9 Ιανουαρίου, 20 και 25 Φεβρουαρίου 2013

  Ημερίδες: « Η χημεία στο νοικοκυριό μας»

Η δράση απευθύνεται σε 110 ενήλικες  από το νομό Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε,  στις εγκαταστάσεις του    ΚΠΕ Βιστωνίδας, του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ, του μειονοτικού σχολείου της Μύκης και του ΠΑΚΕΘΡΑ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αντιληφθούν οι εκπαιδευόμενοι την αναγκαιότητα χρήσης ήπιων προϊόντων και  της σωστής διαχείρισης καταλοίπων. Το σεμινάριο είχε, κυρίως,  εργαστηριακή μορφή, με την απαραίτητη θεωρητική υποστήριξη, και κάλυψε τις παρακάτω ενότητες:

 • δραστικές ουσίες, είναι πραγματικά απαραίτητες;  
 • συνέπειες στην υγεία
 • συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον
 • διαχείριση καμένων λαδιών, λιπών  (εργαστήριο)
 • παρασκευή  προϊόντων νοικοκυριού με οικονομικά και εύχρηστα υλικά – παραδοσιακές τεχνικές (εργαστήριο)
 • προτεινόμενες λύσεις για φιλικό προς το περιβάλλον « ν-οικο-κυριό» !

Εισηγητές:

Νεραντζίδου Ευθυμία, νοσηλεύτρια

Χατζημιχαήλ Θεοφάνης, ΠΕ12.08 Χημικός Μηχανικός

13 Ιανουαρίου 2013

Σεμινάριο: Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα τους Υγροτόπους διεθνούς σημασίας

50 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του νομού Ξάνθης παρακολούθησαν το σεμινάριο  που περιελάμβανε είχε και βιωματικές δραστηριότητες και οι δράσεις στους υγροτόπους.

17 -18 Δεκεμβρίου 2012

Σεμινάριο:  «Το animation ως εργαλείο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».

 • Το εργαστήριο απευθύνεται σε 60 εκπαιδευτικός των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε  στις  στο χώρο του ΚΠΕ Βιστωνίδας.
 • Στόχος του σεμιναρίου είναι να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε βασικές αρχές, μεθοδολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές για την δημιουργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού καθώς και στην υποστήριξη και οργάνωση μιας θεατρικής παράστασης.
 • Οι  επιμέρους στόχοι αυτού του βιωματικού εργαστηρίου είναι οι εξής:
 • Βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής του animation.
 • Προσέγγιση  βασικών αρχών δημιουργίας σεναρίου και σκηνικού για το animation.
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργίας μιας πολυμεσικής εφαρμογής με την τεχνική της κινούμενης εικόνας-animation.
 • Οικειοποίηση των δυνατοτήτων ψηφιακών προγραμμάτων δημιουργίας κινούμενης εικόνας, όπως το stop motion pro, το windows movie maker και ελεύθερα λογισμικά μοντάζ.
 • Εισηγητής: Σ. Σιάκας, διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο επιστημονικό πεδίο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με θέμα διατριβής «Αξιοποίηση του Animation και της Κινηματογραφικής Αφήγησης στη Διαμόρφωση Πολυμεσικού Εκπαιδευτικού Υλικού για Διδακτικούς / Μαθησιακούς Στόχους».

 15-16 Δεκεμβρίου 2012

 Σεμινάριο:  «Έλα να σου δείξω τα Άβδηρα…»

Πραγματοποιήθηκε για 46 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκ/σης του Ν. Ξάνθης τόσο στο χώρο του ΚΠΕ όσο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι επιμορφούμενοι  να έρθουν σε επαφή με βιωματικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και της ιστορίας του, έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τη δουλειά τους και να υλοποιήσουν προγράμματα που προωθούν αποτελεσματικότερα την αρχαιολογική παιδεία των μαθητών. Επιπλέον, να καταδειχτεί η δυναμική σχέση περιβάλλοντος και πόλης στη διαμόρφωση της ιστορικής διαδρομής των αρχαίων Αβδήρων. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου καλύφθηκαν  οι ακόλουθες θεματικές:

 • Αρχές και τεχνικές του Εκπαιδευτικού δράματος ως μίας μεθόδου βιωματικής μάθησης
 • Σύγχρονες προσεγγίσεις στη μουσειακή και αρχαιολογική εκπαίδευση
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων
 • Η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην εξέλιξη της αρχαίας πόλης

Εισηγητές:

§ Καλλινζή Ν., Αρχαιολόγος, Δ/ντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

§ Μιχαηλίδου Νατάσα, Μουσικολόγος, Ιστορικός

§ Γερμαντζίδης Ν.,Υπ. ΚΠΕ Βιστωνίδας

§ Δαμιανάκη Ε., Μέλος Π.Ο. Βιστωνίδας, ΠΕ02, Εκπαιδευτικός Δράματος

§ Ιωσηφίδου Μαρία, ΠΕ70 Αρχαιολόγος

23-24 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή στο σεμινάριο του ΚΠΕ Παρανεστίου «Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Το ΚΠΕ Βιστωνίδας, ως μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου του ΚΠΕ Παρανεστίου, συμμετείχε με την παρουσίαση- εργαστήριο της  Καλέντζιου Ασημένιας, αναπληρώτριας υπεύθυνου του ΚΠΕ Βιστωνίδας, με θέμα: «Πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο».