27, 28 και 29 Ιουνίου 2014
Συμμετοχή στο σεμινάριο: «Φυτά γεμάτα αξίες»
Το υπαίθριο σεμινάριο στο οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα με διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου. Η ομάδα μας παρουσίασε σε βιωματικό εργαστήριο «Πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο». Στο σεμινάριο συμμετείχαν 30 ενήλικες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 30 εκπαιδευτικοί των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου.
5 Ιουνίου 2014
Δράση για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και η δράση μας για φέτος ήταν να μοιράσουμε φυτά λαχανικών από παραδοσιακούς σπόρους. Τους σπόρους φύτεψαν και φρόντισαν μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και του 1ου ΓΕΛ του νομού Ξάνθης. Τα φυτά μας μοιράστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας σε μικρούς και μεγάλους, μαθητές και περαστικούς που απόλαυσαν τις δράσεις της ημέρας.
9-10 Μαΐου 2014
Σεμινάριο του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Καλλιεργώντας στην αυλή του σχολείου μας».
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί της Α΄/βάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης. Στόχοι του σεμιναρίου: α)Να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να οργανώσουν ένα λαχανόκηπο οργανικής γεωργίας. β)Να δημιουργηθεί λαχανόκηπος σε χώρο έκτασης 500 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ξάνθης στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών. Η παραχωρηθείσα έκταση διαμορφώθηκε με τις καλλιεργητικές φροντίδες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και είναι επισκέψιμη από μαθητικές ομάδες. γ)Να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το σχολικό κήπο και τη διατροφική αυτάρκεια.
Εισηγητές: Πάντζογλου Χρήστος, Βιοκαλλιεργητής
Μπαμπάτσος Σάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Πρασίνου Δήμου Ξάνθης
Γερμαντζίδης Νικόλαος Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας
Δομπάζης Νικόλαος Βιοκαλλιεργητής – εκπαιδευτικός
28 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2014.
Σεμινάριο: «Δημιουργία παρουσιάσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με χωροταξική οργάνωση της πληροφορίας: το διαδικτυακό εργαλείο Prezi».
Στο σεμινάριο, διάρκειας 15 ημερών, συμμετείχαν 24 εκπαιδευτικοί.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση με βασικές λειτουργίες του διαδικτυακού λογισμικού παρουσιάσεων Prezi. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην παιδαγωγική αξιοποίηση του Prezi στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με σύστημα μεικτής διδασκαλίας και μάθησης (blended), αναπτύχθηκε στη πλατφόρμα Moodle, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλα διαδικτυακά εργαλεία. Πραγματοποιήθηκε μία δια ζώσης διδασκαλία εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στη χρήση του λογισμικού Prezi και ενημέρωσής τους για την παιδαγωγική χρήση του. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύγχρονη εξ αποστάσεως συνάντηση μέσω του Google Hangouts όπου αναπτύχθηκε η δυνατότητα που προσφέρει το Prezi για εξ αποστάσεως παρουσίαση. Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://kpevistonidasprezi.blogspot.gr/ και είναι ελεύθερο για χρήση σε μαθησιακές δραστηριότητες.
Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Πάππος, Δήμητρα Θεοδοσιάδου
30 Νοεμβρίου 2013, 25 Ιανουαρίου, 15 Φεβρουαρίου & 8 Μαρτίου 2014
Επιμορφωτικές ημερίδες : «Η βιοποικιλότητα των Οικοσυστημάτων της Θράκης»
Ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά οι προγραμματισμένες μας εξορμήσεις στους βιοτόπους του νομού μας παρέα με τους νέους στρατευμένους του Δ΄ΣΣ. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα, η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
10 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2014
Σεμινάριο: «Νέες τεχνολογίες εξ αποστάσεως»
24 – 25 Ιανουαρίου 2014
Σεμινάριο: « To animation ως εργαλείο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση: Animation Β΄ επίπεδο – Εισαγωγή στο Μοντάζ»
Πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΚΠΕ με τη συμμετοχή 68 εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Π. & Δ. Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, Ν. Καβάλας και Ν. Δράμας που παρακολούθησαν το σεμινάριο Α΄ επιπέδου το Δεκέμβριο του 2012.
Στόχοι του σεμιναρίου: Η οικειοποίηση των δυνατοτήτων ψηφιακών προγραμμάτων δημιουργίας κινούμενης εικόνας, όπως το windows movie maker και το premier. Απόκτηση δεξιοτήτων που απαιτούνται για να αναδειχτεί στο μοντάζ ένα θέμα με την τεχνική της κινούμενης εικόνας.
Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Σ. Σιάκας, διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο επιστημονικό πεδίο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με θέμα διατριβής «Αξιοποίηση του Animation και της Κινηματογραφικής Αφήγησης στη Διαμόρφωση Πολυμεσικού Εκπαιδευτικού Υλικού για Διδακτικούς / Μαθησιακούς Στόχους».
12 Δεκεμβρίου 2013
Ημερίδα ενηλίκων: «Εφαρμογή καλών πρακτικών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο συνεδριακό κέντρο Γενισέας του Δήμου Αβδήρων. Συμμετείχαν 120 αγρότες του ν. Ξάνθης.
Στόχος της ημερίδας είναι να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι αγρότες αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας. Ως εκ τούτου, κριτήριο επιλογής των εισηγητών τέθηκε η πολύτιμη εμπειρία τους έτσι ώστε να καταθέσουν τις καλές πρακτικές της δουλειάς τους και να ανταποκριθούν στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των συμμετεχόντων.
Εισηγητές:
Τσολακίδης Μιχάλης, Γεωπόνος, Δήμος Αβδήρων
Μπούντας Κώστας, Γεωπόνος, Κέντρο Δήμητρα Κομοτηνής
Κατσάνος Χρήστος, Γεωπόνος ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Μήλιος Μανόλης, Βιοκαλλιεργητής
Παπάζογλου Παναγιώτης, Κτηνοτρόφος
Αλεξίου Χρυσάνθη, Πρόεδρος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μυγδονίας, Ειδική στην οργάνωση & διαχείριση επιχειρήσεων
Βαφείδης Παναγιώτης, Δασολόγος, Δασαρχείο Ξάνθης
Πάντζογλου Χρήστος Καλλιεργητής Οπωροκηπευτικών
4 Δεκεμβρίου 2013
Σεμινάριο: « Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Μειονοτικά Σχολεία της 2ης Περ. Δημ. Εκπ/σης Ξάνθης: Δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων και υποστηρικτικές δομές»
Πραγματοποιήθηκε για 44 εκπαιδευτικούς μειονοτικών σχολείων του Ν. Ξάνθης.
Σκοπός της ημερίδας είναι: α) να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Μειονοτικά Σχολεία για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα τους βιοτόπους της περιοχής, β) να ενημερωθούν για το πλαίσιο συνεργασίας με το ΚΠΕ Βιστωνίδας, γ) να εξοικειωθούν με το εποπτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους και δ) να εξοικειωθούν με δραστηριότητες πεδίου, ώστε να ενθαρρυνθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε.
Η οργάνωση και ο σχεδιασμός της ημερίδας έγινε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης.
2 -10 Νοεμβρίου 2013
Δεκαήμερο δράσεων: «Το λάδι και η ελιά , δώρα της φύσης»
Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλοντος και αειφορίας.
Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οι συμμετέχοντες –εκπαιδευτικοί, γονείς με τα παιδιά τους- είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έκθεση χαρακτικών της εικαστικού Nome Adamo με θέμα την ελιά, προβολές εκπαιδευτικών ταινιών : «φτιάχνοντας σαπούνι, η ελιά ευλογημένο δέντρο». Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με δύο διαλέξεις: «οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την ελιά» για 75 εκπαιδευτικούς και «βιολογική καλλιέργεια ελιάς» για κάθε ενδιαφερόμενο. Το δεκαήμερο έκλεισε με τη μουσική παράσταση που επιμελήθηκε ο τραγουδοποιός Γιώργος Φρανζολάς.
10 Οκτωβρίου 2013
200 περίπου μαθητές των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων καθώς και των 2ου και 7ου Γυμνασίων και του 3ου ΓΕΛ καθάρισαν το περιαστικό δάσος της Ξάνθης στην περιοχή Χαράδρα.
8 Οκτωβρίου 2013
Περισσότεροι από 190 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του ΓΕΛ Αβδήρων κατέγραψαν και καθάρισαν τα σκουπίδια που συνάντησαν στην παραλία του Αϊ Γιάννη.
20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013
Σεμινάριο: «Διαβίωση και εκπαίδευση σε δασικά οικοσυστήματα».
Το τριήμερο βιωματικό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε 68 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε την Παρασκευή, στο χώρο του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου Ξάνθης.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε δραστηριότητες πεδίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο την οικολογία του δάσους καθώς και σε τεχνικές υπαίθριας διαβίωσης και ορεινής πεζοπορίας. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα της δράσης όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στήθηκαν στο πεδίο του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων μέσα σε πυκνά δάση Δασικής και Μαύρης Πεύκης, Οξιάς και Σημύδας.