2016-2017
2015-2016
22 Ιανουαρίου, 12 & 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2016
Ημερίδες ενηλίκων: υλοποιήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι καθιερωμένες μας συναντήσεις με στρατευμένα νιάτα της περιοχής. Έτσι, με 200 περίπου φανταράκια, ανεβήκαμε στη θέση «Θέα» στα Ίμερα για να διαβάσουμε το φυσικό χάρτη της περιοχής και τις ιδιαιτερότητές της, με πρωταγωνιστή τον ποταμό Νέστο και αργότερα τον γνωρίσαμε από κοντά ανιχνεύοντας το αιωνόβιο μονοπάτι του.
15 και 16 Ιανουαρίου 2016
Σεμινάριο: «Εκπαιδευτικό orienteering»
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 35 φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και υλοποιήθηκε στις στο Κέντρο Προσκόπων του Γέρακα Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Στόχοι του σεμιναρίου:Η επιμόρφωση των φοιτητών στη χρήση πυξίδας και χάρτη.Οι εφαρμογές του orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση – εξερεύνηση φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος.
Εισηγητές: Γερμαντζίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καλέντζιου Ασημένια, Αναπληρώτρια υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Δαμιανάκη Ευαγγελία, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καραμόσχου Άννα, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Ματσούκα Ουρανία, ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Τριανταφυλλίδου Ευδοξία, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Γερμαντζίδης Ηλίας, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ
17 Δεκεμβρίου 2015
Επιμορφωτική ημερίδα ενηλίκων: «Εφαρμογή και αξιολόγηση του τουριστικού οδηγού κινητής τηλεφωνίας i-Guide» http://iguide.ceti.gr/index.php/el/
Σε αίθουσα του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ) και στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οι 35 .
Στόχοι : 1)Η παρουσίαση , η πιλοτική εφαρμογή και η αξιολόγηση του Τουριστικού Οδηγού Κινητής Τηλεφωνίας « i-Guide» 2)Παρουσίαση ψηφιακής εφαρμογής παιδαγωγικού παιχνιδιού «αναζήτησης θησαυρού» με χρήση κινητών συσκευών ( smart phone, tablet )
Το i-Guide είναι ένα σύστημα που παρέχει ηλεκτρονική φωνητική ξενάγηση και πληροφορίες για περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αφύλακτες αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους πολιτιστικής αξίας, όπου δεν παρέχονται βασικές πληροφορίες ή αυτές που παρέχονται δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από τους επισκέπτες. Η πιλοτική εφαρμογή του i-Guide ξεκινάει από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τα Στενά του Νέστου και ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων (Πολύστυλο). Περιλαμβάνει πάνω από 900 φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, πανοράματα, 70 τμήματα από βιβλία, ηχητικά αρχεία, προτεινόμενες διαδρομές στους χώρους ξενάγησης, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια και ακροστιχίδες. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας που η εφαρμογή του κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε σχολικές ομάδες. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΔΠΘ κ. Πάντζογλου Χρήστο και η εφαρμογή του κινητού από τον καθηγητή του ΔΠΘ κ. Χαμζά Χ.
7 & 8 Νοεμβρίου 2015
Σεμινάριο: «Εφαρμογές orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».
Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου «Εκπαιδευτικό orienteering: πλοήγηση σε φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με χρήση πυξίδας και χάρτη» διοργανώθηκε το πρώτο διήμερο εισαγωγικό σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών, το Σάββατο, , στο Κέντρο Προσκόπων του Γέρακα Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και το παρακολούθησαν 34 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου).
Εισηγητές: Γερμαντζίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καλέντζιου Ασημένια, Αναπληρώτρια υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας,. Δαμιανάκη Ευαγγελία, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καραμόσχου Άννα, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Τριανταφυλλίδου Ευδοξία, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Αγαθαγγέλου Αναστασία, Εκπαιδευτικός ΠΕ11, Χούσανλης Αναγνώστης, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Παρανεστίου, Θεοδωρίδης Χριστόδουλος, Εκπαιδευτικός ΠΕ11, Γερμαντζίδου Μαρία Άννα, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, Γερμαντζίδης Ηλίας, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, Κουρτέσης Δήμος, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Παρανεστίου, Ματσούκα Ουρανία, ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015
Σεμινάριο: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε 60 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (νομοί Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου.) Υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, στον οικισμό Σέλινο του Ν. Ξάνθης. Στόχοι του σεμιναρίου ήταν :α) Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Π.Ε. β)Η απόκτηση γνώσεων μεθοδολογίας και πρακτικών υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα σχολεία τους γ) Η εφαρμογή των παραπάνω σε θέματα δασικού οικοσυστήματος.
Εισηγητές: Θάνος Μόγιας, Λέκτορας Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης ΔΠΘ
Χαμαλίδου Ευλαμπία,Νηπιαγωγός, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ. Ν. Ξάνθης
Γερμαντζίδης Νίκος, Υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΠΕ Βιστωνίδας, Δαμιανάκη Λία, Καραμόσχου Άννα και Τριανταφυλλίδου Εύη μέλη της ΠΟ του ΚΠΕ Βιστωνίδας
2014-2015
27 & 28 Ιουνίου 2015
Ημερίδα ενηλίκων: 25 δάσκαλοι και 75 στρατευμένοι νέοι μας ακλούθησαν αυτή τη φορά στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και τα φυσικά κανάλια της λίμνης Βιστωνίδας. Στόχος μας, όπως πάντα, η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.
9 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2015
Σεμινάριο: « Η ψηφιακή αφήγηση στα περιβαλλοντικά προγράμματα»
Διάρκεια σεμιναρίου Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, που δίδασκαν σε τάξη την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ακολουθήθηκε το σύστημα μεικτής διδασκαλίας και μάθησης (blended). Ο κύριος όγκος των μαθημάτων υλοποιήθηκε εξ αποστάσεως με χρήση του διαδικτύου σε ασύγχρονη τηλεκπαίδευση με χρήση της πλατφόρμας Moodle και με 2 εκπαιδευτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης στις 9/05/2015 και 6/06/2015.
Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Πάππος, Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Αγορίτσα Παπαχατζή
19 Μαΐου του 2015
Σεμινάριο: «Αειφορική διαχείριση του δασικού πλούτου- Βιωματική Προσέγγιση των οικοσυστημάτων»
22 εκπαιδευτικοί της Β/θμιας εκπαίδευσης του Ν. Ξάνθης βρέθηκαν στο δασικό χωριό του Ερυμάνθου με σκοπό να ενημερωθούν σε θέματα αειφορικής διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων και να εξοικειωθούν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες πεδίου ανακαλυπτικής μάθησης και μελέτης της δασικής βιοποικιλότητας.
Εισηγητές: Κλούρη Ι. Καλλιόπη, Υπ. Σχ. Δραστηριοτήτων Β΄/θμιας Εκ/σης Ν. Ξάνθης
Παντελής Θεοδωρίδης , ΠΕ Γεωτεχνικών-Δασολόγος
Μαρία Τριανταφυλλίδου, ΠΕ Γεωτεχνικών-Δασολόγος
Γερμαντζίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας
15 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2015
Σεμινάριο ενηλίκων: «ORIENTEERING : Προσανατολισμός και τήρηση κατεύθυνσης στο βουνό»
Στο σεμινάριο διάρκειας 16 ωρών συμμετείχαν 25 ενήλικες μέλη ομάδων διάσωσης και οδηγοί δράσεων βουνού και υλοποιήθηκε σε 4 συνεδρίες στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης.
Στόχοι του σεμιναρίου ήταν : α. η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων προσανατολισμού, εντοπισμού θέσεως και τήρησης κατεύθυνσης στο βουνό με τη χρήσης πυξίδας και χάρτη και β. η εφαρμογή των παραπάνω σε ορεινό περιβάλλον και υπό διαφορετικές συνθήκες ανάγλυφου, βλάστησης και φωτισμού.
Εισηγητές: Πασχάλης Σαράντης, Εκπαιδευτής Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Γερμαντζίδης Ηλίας, Τοπογράφος Μηχανικός / εκπρόσωπος χαρτογραφικής Rout maps
Ντούμας Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός/ συνοδός δράσεων βουνού Ε.Ο.Σ. Ξάνθης
Γερμαντζίδης Νικόλαος, Εκπαιδευτικός/ Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας
Βακαλίδης Γεώργιος, Εκπαιδευτικός/ συνοδός δράσεων βουνού Ε.Ο.Σ. Ξάνθης
9 Απριλίου 2015
Ημερίδα ενηλίκων: Όπως το έχουμε καθιερώσει, έγινε και φέτος η συνάντησή μας με τα στρατευμένα νιάτα του Δ΄ΣΣ. :Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε στο βιότοπο του Νέστου όπου οι 47 νέοι απόλαυσαν το φυσικό γεωφυσικό χάρτη της περιοχή από τη θέση θέα στα Ίμερα και περπάτησαν στο μονοπάτι των στενών του Νέστου.
Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία στους στρατεύσιμους να ανιχνεύσουν την υπέροχη φύση της Θράκης, να γνωρίσουν ορισμένες οικοπεριηγητικές διαδρομές και να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
4 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2015
Σεμινάριο: « Η ψηφιακή αφήγηση στα περιβαλλοντικά προγράμματα»
Διάρκεια σεμιναρίου Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 εκπαιδευτικοί της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, που δίδασκαν σε τάξη την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ακολουθήθηκε το σύστημα μεικτής διδασκαλίας και μάθησης (blended). Ο κύριος όγκος των μαθημάτων υλοποιήθηκε εξ αποστάσεως με χρήση του διαδικτύου σε ασύγχρονη τηλεκπαίδευση με χρήση της πλατφόρμας Moodle και με 2 εκπαιδευτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης στις 9/05/2015 και 6/06/2015.
Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Πάππος, Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Αγορίτσα Παπαχατζή
9 Μαρτίου 2015
Ημερίδα: «Εκπαιδευτικό orienteering»
Μετά από πρόσκληση του συμβούλου γυμναστών του Ν Δράμας, συναντήσαμε 44 γυμναστές/τριες και μαζί τους οργανώσαμε παιχνίδια orienteering για την αυλή του σχολείου, αφού δουλέψαμε αρχικά με τη χρήση της πυξίδας, το αζιμούθιο και την τήρηση της κατεύθυνσης.
7 & 14 Φεβρουαρίου 2015
Σεμινάρια: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην Π.Ε –εφαρμογή σε δασικό οικοσύστημα»
90 συνολικά εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (νομοί Ξάνθης ,Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου) παρακολούθησαν το εισαγωγικό σεμινάριο αρχικά στο κέντρο και κατόπιν στο πεδίο, στον αρχαιολογικό χώρο Αναστασιούπολης- πεδινό και παραποτάμιο δάσος Κόσυνθου.
Στόχοι του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή των εκπαιδευτικών στις έννοιες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της αειφόρου διαχείρισης, η εξοικείωση με μεθόδους και τεχνικές υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε στα σχολεία τους και η εφαρμογή των παραπάνω σε θέματα δασικού οικοσυστήματος.
Εισηγητές:
Θάνος Μόγιας, Λέκτορας Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης ΔΠΘ
Χαμαλίδου Ευλαμπία,Νηπιαγωγός, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ. Ν. Ξάνθης
Χατζηαναστασίου Ελένη, Δασοπόνος υπεύθυνη φύλαξης Οροσειράς Ροδόπης
Γερμαντζίδης Νίκος, Υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΠΕ Βιστωνίδας
Δαμιανάκη Λία, Καραμόσχου Άννα και Τριανταφυλλίδου Εύη μέλη της ΠΟ του ΚΠΕ Βιστωνίδας
20 Δεκεμβρίου 2014 έως 21 Ιανουαρίου 2015
Σεμινάριο: «Δημιουργία παρουσιάσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με χωροταξική οργάνωση της πληροφορίας: το διαδικτυακό εργαλείο Prezi».
Σκοπός του σεμιναρίου (εργαστηριακής μορφής) ήταν η χρήση του διαδικτυακού λογισμικού παρουσιάσεων Prezi στα περιβαλλοντικά προγράμματα και παρακολούθησαν 25 εκπαιδευτικοί της Β΄/θιας Εκ/σης του Ν. Ξάνθης.
Δράση: Στα πλαίσια της εβδομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 12-16 Οκτωβρίου 2015, το ΚΠΕ Βιστωνίδας διοργάνωσε στις:
1) 13 Οκτωβρίου 9.00-12.00 καθαρισμό του άλσους του Πόρτο Λάγος .
2) 13 Οκτωβρίου νυχτερινή πεζοπορία στο Αυγό (κορυφή Σταύρος Τσακίρης).
3) 14 Οκτωβρίου καθαρισμό περαστικού άλσους Ξάνθης.
4) 16 Οκτωβρίου περιποίηση βοτανικού κήπου στο Λιμνίο
Οι δράσεις που πλαισιώθηκαν από 250 περίπου μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, δεν θα ήταν υλοποιήσιμες χωρίς τη συμπαράσταση των:
- Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης
- Φορέας Διαχείρισης ΕΠΑΜΑΘ
- Δήμος Αβδήρων
- Δήμος Ξάνθης
- Ποδηλατικός σύλλογος Ξάνθης «Πήγασος»
2013-2014
27, 28 και 29 Ιουνίου 2014
Συμμετοχή στο σεμινάριο: «Φυτά γεμάτα αξίες»
Το υπαίθριο σεμινάριο στο οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα με διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου. Η ομάδα μας παρουσίασε σε βιωματικό εργαστήριο «Πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο». Στο σεμινάριο συμμετείχαν 30 ενήλικες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 30 εκπαιδευτικοί των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου. Έγκριση

5 Ιουνίου 2014
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και η δράση μας
για φέτος ήταν να μοιράσουμε φυτά λαχανικών από παραδοσιακούς σπόρους. Τους σπόρους φύτεψαν και φρόντισαν μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και του 1ου ΓΕΛ του νομού Ξάνθης. Τα φυτά μας μοιράστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας σε μικρούς και μεγάλους, μαθητές και περαστικούς που απόλαυσαν τις δράσεις της ημέρας.
Έγκριση
9-10 Μαΐου 2014
Σεμινάριο: «Καλλιεργώντας στην αυλή του σχολείου μας».
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης. Στόχοι του σεμιναρίου: α)Να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να οργανώσουν ένα λαχανόκηπο οργανικής γεωργίας. β)Να δημιουργηθεί λαχανόκηπος σε χώρο έκτασης 500 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ξάνθης στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών. Η παραχωρηθείσα έκταση διαμορφώθηκε με τις καλλιεργητικές φροντίδες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και είναι επισκέψιμη από μαθητικές ομάδες. γ)Να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το σχολικό κήπο και τη διατροφική αυτάρκεια.
Εισηγητές: Πάντζογλου Χρήστος, Βιοκαλλιεργητής Μπαμπάτσος Σάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Πρασίνου Δήμου Ξάνθης Γερμαντζίδης Νικόλαος Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας Δομπάζης Νικόλαος Βιοκαλλιεργητής – εκπαιδευτικός
3,4 & 5 Μαΐου 2014
Συμμετοχή στο τριήμερο σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης- Μελίτης με τίτλο:
“Ταξιδεύοντας με το νου και την ψυχή για ένα αειφόρο τουρισμό”

28 Μαρτίου έω11 Απριλίου 2014.
Σεμινάριο: «Δημιουργία παρουσιάσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με χωροταξική οργάνωση της πληροφορίας: το διαδικτυακό εργαλείο Prezi».
Στο σεμινάριο, διάρκειας 15 ημερών, συμμετείχαν 24 εκπαιδευτικοί.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση με βασικές λειτουργίες του διαδικτυακού λογισμικού παρουσιάσεων Prezi. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην παιδαγωγική αξιοποίηση του Prezi στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με σύστημα μεικτής διδασκαλίας και μάθησης (blended), αναπτύχθηκε στη πλατφόρμα Moodle, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλα διαδικτυακά εργαλεία. Πραγματοποιήθηκε μία δια ζώσης διδασκαλία εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στη χρήση του λογισμικού Prezi και ενημέρωσής τους για την παιδαγωγική χρήση του. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύγχρονη εξ αποστάσεως συνάντηση μέσω του Google Hangouts όπου αναπτύχθηκε η δυνατότητα που προσφέρει το Prezi για εξ αποστάσεως παρουσίαση. Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://kpevistonidasprezi.blogspot.gr/ και είναι ελεύθερο για χρήση σε μαθησιακές δραστηριότητες.
Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Πάππος, Δήμητρα Θεοδοσιάδου Έγκριση
30 Νοεμβρίου 2013, 25 Ιανουαρίου, 15 Φεβρουαρίου & 8 Μαρτίου 2014
Επιμορφωτικές ημερίδες : «Η βιοποικιλότητα των Οικοσυστημάτων της Θράκης»
Ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά οι προγραμματισμένες μας εξορμήσεις στους βιοτόπους του νομού μας παρέα με τους νέους στρατευμένους του Δ΄ΣΣ. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα: η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
10 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2014
Σεμινάριο: «Νέες τεχνολογίες εξ αποστάσεως» για την Α/θμια Ν.Ξάνθης
10 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου 2014
Σεμινάριο: «Νέες τεχνολογίες εξ αποστάσεως» για την Β/θμια Ν.Ξάνθης
24 και 25 Ιανουαρίου 2014
Σεμινάριο: «To animation ως εργαλείο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση: Animation Β΄ επίπεδο – Εισαγωγή στο Μοντάζ»
Πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΚΠΕ με τη συμμετοχή 68 εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Π. & Δ. Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, Ν. Καβάλας και Ν. Δράμας που παρακολούθησαν το σεμινάριο Α΄ επιπέδου το Δεκέμβριο του 2012.
Στόχοι του σεμιναρίου:
- Η οικειοποίηση των δυνατοτήτων ψηφιακών προγραμμάτων δημιουργίας κινούμενης εικόνας, όπως το windows movie maker και το premier.
- Απόκτηση δεξιοτήτων που απαιτούνται για να αναδειχτεί στο μοντάζ ένα θέμα με την τεχνική της κινούμενης εικόνας.
Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Σ. Σιάκας, διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο επιστημονικό πεδίο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με θέμα διατριβής «Αξιοποίηση του Animation και της Κινηματογραφικής Αφήγησης στη Διαμόρφωση Πολυμεσικού Εκπαιδευτικού Υλικού για Διδακτικούς / Μαθησιακούς Στόχους».
Έγκριση
13 Ιανουαρίου 2013
Σεμινάριο – εργαστήριο: «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα τους Υγροτόπους διεθνούς σημασίας »
Το σεμινάριο απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Περιφερειακού Διαμερίσματος Ξάνθης στους χώρους του ΚΠΕ.
12 Δεκεμβρίου 2013
Ημερίδα ενηλίκων: «Εφαρμογή καλών πρακτικών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο συνεδριακό κέντρο Γενισέας του Δήμου Αβδήρων. Συμμετείχαν 120 αγρότες του ν. Ξάνθης.
Στόχος της ημερίδας είναι να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι αγρότες αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας. Ως εκ τούτου, κριτήριο επιλογής των εισηγητών τέθηκε η πολύτιμη εμπειρία τους έτσι ώστε να καταθέσουν τις καλές πρακτικές της δουλειάς τους και να ανταποκριθούν στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των συμμετεχόντων.
Εισηγητές:Τσολακίδης Μιχάλης, Γεωπόνος, Δήμος Αβδήρων, Μπούντας Κώστας, Γεωπόνος, Κέντρο Δήμητρα Κομοτηνής, Κατσάνος Χρήστος, Γεωπόνος ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μήλιος Μανόλης, Βιοκαλλιεργητής, Παπάζογλου Παναγιώτης, Κτηνοτρόφος, Αλεξίου Χρυσάνθη, Πρόεδρος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μυγδονίας, Ειδική στην οργάνωση & διαχείριση επιχειρήσεων, Βαφείδης Παναγιώτης, Δασολόγος, Δασαρχείο Ξάνθης, Πάντζογλου Χρήστος Καλλιεργητής Οπωροκηπευτικών
Έγκριση
4 Δεκεμβρίου 2013
Σεμινάριο: « Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Μειονοτικά Σχολεία της 2ης Περ. Δημ. Εκπ/σης Ξάνθης: Δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων και υποστηρικτικές δομές»
Σκοπός της ημερίδας είναι: α) να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Μειονοτικά Σχολεία για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα τους βιοτόπους της περιοχής, β) να ενημερωθούν για το πλαίσιο συνεργασίας με το ΚΠΕ Βιστωνίδας, γ) να εξοικειωθούν με το εποπτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους και δ) να εξοικειωθούν με δραστηριότητες πεδίου, ώστε να ενθαρρυνθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. Πραγματοποιήθηκε για 44 εκπαιδευτικούς μειονοτικών σχολείων του Ν. Ξάνθης. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός της ημερίδας έγινε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης.
2 -10 Νοεμβρίου 2013
Δεκαήμερο δράσεων: «Το λάδι και η ελιά , δώρα της φύσης»
Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλοντος και αειφορίας. Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οι συμμετέχοντες –εκπαιδευτικοί, γονείς με τα παιδιά τους- είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έκθεση χαρακτικών της εικαστικού Nome Adamo με θέμα την ελιά, προβολές εκπαιδευτικών ταινιών : «φτιάχνοντας σαπούνι, η ελιά ευλογημένο δέντρο». Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με δύο διαλέξεις: «οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την ελιά» για 75 εκπαιδευτικούς και «βιολογική καλλιέργεια ελιάς» για κάθε ενδιαφερόμενο. Το δεκαήμερο έκλεισε με τη μουσική παράσταση που επιμελήθηκε ο τραγουδοποιός Γιώργος Φρανζολάς.
Έγκριση
10 Οκτωβρίου 2013
200 περίπου μαθητές των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων καθώς και των 2ου και 7ου Γυμνασίων και του 3ου ΓΕΛ καθάρισαν το περιαστικό δάσος της Ξάνθης στην περιοχή Χαράδρα.
8 Οκτωβρίου 2013
Περισσότεροι από 190 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του ΓΕΛ Αβδήρων κατέγραψαν και καθάρισαν τα σκουπίδια που συνάντησαν στην παραλία του Αη Γιάννη.
20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013
Σεμινάριο: «Διαβίωση και εκπαίδευση σε δασικά οικοσυστήματα».
Στόχος του σεμιναρίου είναι να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε δραστηριότητες πεδίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο την οικολογία του δάσους καθώς και σε τεχνικές υπαίθριας διαβίωσης και ορεινής πεζοπορίας. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα της δράσης όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στήθηκαν στο πεδίο του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων μέσα σε πυκνά δάση Δασικής και Μαύρης Πεύκης, Οξιάς και Σημύδας.Το τριήμερο βιωματικό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε 68 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε την Παρασκευή, στο χώρο του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου Ξάνθης.
2012-2013
18 Ιουνίου 2013
Σεμινάριο: «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Μειονοτικά Σχολεία της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης: Δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων και υποστηρικτικές δομές».
Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Μειονοτικά Σχολεία για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα τους βιοτόπους της περιοχής και για το πλαίσιο συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν με το ΚΠΕ Βιστωνίδας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με το εποπτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους ενώ αποκτήσαν βιωματική εμπειρία στις δραστηριότητες πεδίου ώστε να ενθαρρυνθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός της ημερίδας έγινε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ξάνθης. Πραγματοποιήθηκε για 66 εκπαιδευτικούς μειονοτικών σχολείων του Ν. Ξάνθης στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ και στη λίμνη Βιστωνίδα. Έγκριση
5 Ιουνίου 2013
Δράση: «Παρουσίαση μαθητικών ταινιών animation με θέμα το περιβάλλον»,
Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης παρουσιάστηκαν ταινίες animation με θέμα το περιβάλλον στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Τις ταινίες ετοίμασαν παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τριάντα σχολείων. Οι συγκε
κριμένοι εκπαιδευτικοί είχαν παρακολουθήσει το διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΠΕ Βιστωνίδας στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2012. Στόχοι της δράσης είναι η προώθηση και η εφαρμογή της τέχνης του animation στην εκπαιδευτική διαδικασία και ειδικότερα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, η δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών καθώς και η καθιέρωση δικτύου εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν την τέχνη του animation στην τάξη τους. δείτε τις ταινιούλες
19 Ιανουαρίου, στις 16 Φεβρουαρίου και στις 9, 16 Μαρτίου 2013.
Ημερίδες: «Η βιοποικιλότητα των Οικοσυστημάτων της Θράκης»
Η δράση απευθύνεται σε νέους που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία σε Μονάδες του Δ΄Σ.Σ. (Δ΄ Σώματος Στρατού). Η διάρκεια κάθε ημερίδας υπολογίζεται στις πέντε ώρες. Στα πλαίσια αυτής της Δράσης υλοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις Ημερίδες και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 180 άτομα. Ημερομηνίες υλοποίησης οι εξής:
Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία στους στρατεύσιμους να ανιχνεύσουν την υπέροχη φύση της Θράκης, να γνωρίσουν ορισμένες οικοπεριηγητικές διαδρομές και να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η καλλιέργεια θετικών στάσεων σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
Έγκριση
9 Ιανουαρίου, 20 και 25 Φεβρουαρίου 2013
Ημερίδες: « Η χημεία στο νοικοκυριό μας»
Η δράση απευθύνεται σε 110 ενήλικες από το νομό Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βιστωνίδας, του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ, του μειονοτικού σχολείου της Μύκης και του ΠΑΚΕΘΡΑ.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αντιληφθούν οι εκπαιδευόμενοι την αναγκαιότητα χρήσης ήπιων προϊόντων και της σωστής διαχείρισης καταλοίπων. Το σεμινάριο είχε, κυρίως, εργαστηριακή μορφή, με την απαραίτητη θεωρητική υποστήριξη, και κάλυψε τις παρακάτω ενότητες:
- δραστικές ουσίες, είναι πραγματικά απαραίτητες;
- συνέπειες στην υγεία
- συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον
- διαχείριση καμένων λαδιών, λιπών (εργαστήριο)
- παρασκευή προϊόντων νοικοκυριού με οικονομικά και εύχρηστα υλικά – παραδοσιακές τεχνικές (εργαστήριο)
- προτεινόμενες λύσεις για φιλικό προς το περιβάλλον « ν-οικο-κυριό» !
Εισηγητές:
Νεραντζίδου Ευθυμία, νοσηλεύτρια
Χατζημιχαήλ Θεοφάνης, ΠΕ12.08 Χημικός Μηχανικός
Έγκριση
13 Ιανουαρίου 2013
Σεμινάριο: Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα τους Υγροτόπους διεθνούς σημασίας
50 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του νομού Ξάνθης παρακολούθησαν το σεμινάριο που περιελάμβανε είχε και βιωματικές δραστηριότητες και οι δράσεις στους υγροτόπους.
17 -18 Δεκεμβρίου 2012
Σεμινάριο: «Το animation ως εργαλείο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».
- Το εργαστήριο απευθύνεται σε 60 εκπαιδευτικός των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε στις στο χώρο του ΚΠΕ Βιστωνίδας.
- Στόχος του σεμιναρίου είναι να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε βασικές αρχές, μεθοδολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές για την δημιουργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού καθώς και στην υποστήριξη και οργάνωση μιας θεατρικής παράστασης. Οι επιμέρους στόχοι αυτού του βιωματικού εργαστηρίου είναι οι εξής:
- Βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής του animation.
- Προσέγγιση βασικών αρχών δημιουργίας σεναρίου και σκηνικού για το animation.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργίας μιας πολυμεσικής εφαρμογής με την τεχνική της κινούμενης εικόνας-animation.
- Οικειοποίηση των δυνατοτήτων ψηφιακών προγραμμάτων δημιουργίας κινούμενης εικόνας, όπως το stop motion pro, το windows movie maker και ελεύθερα λογισμικά μοντάζ.
- Εισηγητής: Σ. Σιάκας, διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο επιστημονικό πεδίο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με θέμα διατριβής «Αξιοποίηση του Animation και της Κινηματογραφικής Αφήγησης στη Διαμόρφωση Πολυμεσικού Εκπαιδευτικού Υλικού για Διδακτικούς / Μαθησιακούς Στόχους».
15-16 Δεκεμβρίου 2012
Σεμινάριο: «Έλα να σου δείξω τα Άβδηρα…»
Πραγματοποιήθηκε για 46 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκ/σης του Ν. Ξάνθης τόσο στο χώρο του ΚΠΕ όσο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι επιμορφούμενοι να έρθουν σε επαφή με βιωματικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και της ιστορίας του, έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τη δουλειά τους και να υλοποιήσουν προγράμματα που προωθούν αποτελεσματικότερα την αρχαιολογική παιδεία των μαθητών. Επιπλέον, να καταδειχτεί η δυναμική σχέση περιβάλλοντος και πόλης στη διαμόρφωση της ιστορικής διαδρομής των αρχαίων Αβδήρων. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου καλύφθηκαν οι ακόλουθες θεματικές:
- Αρχές και τεχνικές του Εκπαιδευτικού δράματος ως μίας μεθόδου βιωματικής μάθησης
- Σύγχρονες προσεγγίσεις στη μουσειακή και αρχαιολογική εκπαίδευση
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων
- Η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην εξέλιξη της αρχαίας πόλης
Εισηγητές:
§ Καλλινζή Ν., Αρχαιολόγος, Δ/ντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων
§ Μιχαηλίδου Νατάσα, Μουσικολόγος, Ιστορικός
§ Γερμαντζίδης Ν.,Υπ. ΚΠΕ Βιστωνίδας
§ Δαμιανάκη Ε., Μέλος Π.Ο. Βιστωνίδας, ΠΕ02, Εκπαιδευτικός Δράματος
§ Ιωσηφίδου Μαρία, ΠΕ70 Αρχαιολόγος
Έγκριση
23-24 Νοεμβρίου 2012
Συμμετοχή στο σεμινάριο του ΚΠΕ Παρανεστίου «Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση»
Το ΚΠΕ Βιστωνίδας, ως μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου του ΚΠΕ Παρανεστίου, συμμετείχε με την παρουσίαση- εργαστήριο της Καλέντζιου Ασημένιας, αναπληρώτριας υπεύθυνου του ΚΠΕ Βιστωνίδας, με θέμα: «Πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο».