Σεμινάρια, επιμορφώσεις, ημερίδες, δράσεις 2015-2016

22 Ιανουαρίου, 12 & 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2016

Ημερίδες ενηλίκων: υλοποιήθηκαν για  άλλη μια χρονιά οι καθιερωμένες μας συναντήσεις με στρατευμένα νιάτα της περιοχής. Έτσι, με 200 περίπου φανταράκια, ανεβήκαμε στη θέση «Θέα» στα Ίμερα για να διαβάσουμε το φυσικό χάρτη της περιοχής και τις ιδιαιτερότητές της, με πρωταγωνιστή τον ποταμό Νέστο και αργότερα τον γνωρίσαμε από κοντά ανιχνεύοντας το αιωνόβιο μονοπάτι του.

15 και 16 Ιανουαρίου 2016

Σεμινάριο: «Εκπαιδευτικό orienteering»

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 35 φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και υλοποιήθηκε στις στο Κέντρο Προσκόπων του Γέρακα Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Στόχοι του σεμιναρίου:Η επιμόρφωση των φοιτητών στη χρήση πυξίδας και χάρτη.Οι εφαρμογές του orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση – εξερεύνηση φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος.

Εισηγητές: Γερμαντζίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καλέντζιου Ασημένια, Αναπληρώτρια υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Δαμιανάκη Ευαγγελία, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καραμόσχου Άννα, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Ματσούκα Ουρανία, ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Τριανταφυλλίδου Ευδοξία, Μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Γερμαντζίδης Ηλίας, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ

17 Δεκεμβρίου 2015

Επιμορφωτική ημερίδα ενηλίκων: «Εφαρμογή και αξιολόγηση του τουριστικού οδηγού κινητής τηλεφωνίας i-Guide» http://iguide.ceti.gr/index.php/el/

Σε αίθουσα του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ) και στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης 35 εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις και εκπαιδευτικοί  παρακολούθησαν  1)Την παρουσίαση , η πιλοτική εφαρμογή και η αξιολόγηση του Τουριστικού Οδηγού Κινητής Τηλεφωνίας « i-Guide»  2)την παρουσίαση ψηφιακής εφαρμογής παιδαγωγικού παιχνιδιού «αναζήτησης θησαυρού» με χρήση κινητών συσκευών  (smart phone, tablet).

Το i-Guide είναι ένα σύστημα που παρέχει ηλεκτρονική φωνητική ξενάγηση και πληροφορίες για περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αφύλακτες αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους πολιτιστικής αξίας, όπου δεν παρέχονται βασικές πληροφορίες ή αυτές που παρέχονται δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από τους επισκέπτες. Η πιλοτική εφαρμογή του i-Guide ξεκινάει από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τα Στενά του Νέστου και ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων (Πολύστυλο). Περιλαμβάνει πάνω από 900 φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, πανοράματα, 70 τμήματα από βιβλία, ηχητικά αρχεία, προτεινόμενες διαδρομές στους χώρους ξενάγησης, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια και ακροστιχίδες. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας που η εφαρμογή του κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε σχολικές ομάδες. Το  πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΔΠΘ κ. Πάντζογλου Χρήστο και η εφαρμογή του κινητού από τον καθηγητή του ΔΠΘ κ. Χαμζά Χ.

7  & 8 Νοεμβρίου 2015

Σεμινάριο: «Εφαρμογές orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου «Εκπαιδευτικό orienteering: πλοήγηση σε φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με χρήση πυξίδας και χάρτη» διοργανώθηκε το πρώτο διήμερο εισαγωγικό σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών, το Σάββατο, στο Κέντρο Προσκόπων του Γέρακα Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και το παρακολούθησαν 34 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου).

Εισηγητές: Γερμαντζίδης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καλέντζιου Ασημένια, Αναπληρώτρια υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας,. Δαμιανάκη Ευαγγελία, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Καραμόσχου Άννα, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Τριανταφυλλίδου Ευδοξία, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Βιστωνίδας, Αγαθαγγέλου Αναστασία, Εκπαιδευτικός ΠΕ11, Χούσανλης Αναγνώστης, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Παρανεστίου, Θεοδωρίδης Χριστόδουλος, Εκπαιδευτικός ΠΕ11, Γερμαντζίδου Μαρία Άννα, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, Γερμαντζίδης Ηλίας, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, Κουρτέσης Δήμος, μέλος ΠΟ ΚΠΕ Παρανεστίου, Ματσούκα Ουρανία, ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σεμινάριο: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 60 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (νομοί Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου.)  Υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, στον οικισμό Σέλινο του Ν. Ξάνθης. Στόχοι του σεμιναρίου ήταν :α) Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Π.Ε. β)Η απόκτηση γνώσεων μεθοδολογίας και πρακτικών υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα σχολεία τους γ) Η εφαρμογή των παραπάνω σε θέματα δασικού οικοσυστήματος.

Εισηγητές: Θάνος Μόγιας, Λέκτορας Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης ΔΠΘ

Χαμαλίδου Ευλαμπία,Νηπιαγωγός, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ. Ν. Ξάνθης

Γερμαντζίδης Νίκος, Υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΠΕ Βιστωνίδας, Δαμιανάκη Λία, Καραμόσχου Άννα και Τριανταφυλλίδου Εύη μέλη της ΠΟ του ΚΠΕ Βιστωνίδας